At last, successfully I tried posting two sweet recipes for this Diwali. This was so long in my mind. This is milagu thattai different from elladai or normal thattai which we add sesame seeds. In this milagu/pepper is added for a different flavor. My MIL do this way, my mom does the other way. Will try to post the elladai soon.....
Ingredients:
Soak rice with red chilly for 2 hours. Drain the rice without water and add it in the blender. Grind with salt to a thick paste by adding water little by little.
Powder the roasted gram dal in a mixer. Soak the bengal gram for 1 hour and drain the water.
In a blender, add roasted peanuts, cumin seeds and pepper and grind coarsely(not powder). Transfer the rice paste in a wide bowl. Combine roasted gram flour, crushed pepper and cumin seeds, crushed peanuts, soaked bengal gram, asafoetida, salt, hot oil and melted butter.
Add water little by little to make a smooth non sticky dough. Keep covered. Make equal sized balls and keep it covered. Take a zip loc cover, grease it with few drops of oil. Keep one ball at a time and flatten with your fingers as thin as possible.
Poke it here and there using a fork to make sure that it doesn't rise up. Meanwhile, heat the oil in a frying pan until hot. Carefully take off the thattai from zip lock cover by inverting it on one hand and drop in hot oil. Cook in medium flame. Flip and cook for more time until the bubbles completely ceases. Drain in paper towels. Do one by one if you add more oil two or three can be added at a time and finish all the dough.
Cool down and store in an airtight container.
Note:
Ingredients:
- Idli rice - 1 cup
- Roasted gram dal(pottukadalai) - 1/4 cup
- Red chilly - 2
- Bengal gram - 1 tbsp
- Pepper and cumin seeds - 1/2 tbsp
- Crushed peanuts - 1 tbsp
- Asafoetida - 1 tsp
- Hot oil - 1 tbsp
- Butter - 1 tbsp
- Salt - to taste
- Oil - to deep fry
Soak rice with red chilly for 2 hours. Drain the rice without water and add it in the blender. Grind with salt to a thick paste by adding water little by little.
Powder the roasted gram dal in a mixer. Soak the bengal gram for 1 hour and drain the water.
In a blender, add roasted peanuts, cumin seeds and pepper and grind coarsely(not powder). Transfer the rice paste in a wide bowl. Combine roasted gram flour, crushed pepper and cumin seeds, crushed peanuts, soaked bengal gram, asafoetida, salt, hot oil and melted butter.
Add water little by little to make a smooth non sticky dough. Keep covered. Make equal sized balls and keep it covered. Take a zip loc cover, grease it with few drops of oil. Keep one ball at a time and flatten with your fingers as thin as possible.
Poke it here and there using a fork to make sure that it doesn't rise up. Meanwhile, heat the oil in a frying pan until hot. Carefully take off the thattai from zip lock cover by inverting it on one hand and drop in hot oil. Cook in medium flame. Flip and cook for more time until the bubbles completely ceases. Drain in paper towels. Do one by one if you add more oil two or three can be added at a time and finish all the dough.
Cool down and store in an airtight container.
Note:
- Instead of soaking and grinding the rice, rice flour can be used.
- Adding curry leaves enhances the taste. I forgot it.
- Drain the water from the soaked bengal gram and then add to the mix.
- Butter can be replaced with hot oil too.
10 comments:
Very tempting and flavorful Thattais
I will try this anu....looks easy n yummy
So tempting dish. Loved the snaps.
Hey Anu! Am back after a looong hiatus from blogging and its lovely to see all that you have been cooking up :) This looks like the perfect tea-time snack... Crunchy and delicious!
مصنع بلاستيك هوم من احسن مصانع عبوات بلاستيك pet في مصر يقدم باقات اسعار تنافسيه جداً مع افضل خامات تصنيع العبوات البلاستيكيه المقاومه للحرارة والضوء ما سيحافظ علي السوائل التي بداخل العبوه لفتره اطول.
مكونات شيش حصيرة الومنيوم من:
- قطع حصيرة: تستخدم لتغطية سطح شيش الحصيرة وإضفاء المظهر الجذاب عليه.
- مسامير: تستخدم لتثبيت شيش الحصيرة بالأرض.
- قطع خشبية: تستخدم كإطار للحفاظ على شكل شيش الحصيرة.
بفضل التكنولوجيا المتقدمة واستخدام مواد عالية الجودة، يتمتع مصنع يونيفورم الامن الصناعى بالقدرة على تصميم وتصنيع ملابس قوية ومتينة تمنح العاملين حلاً مثاليًا لظروف عملهم القاسية. هذه الملابس توفر الحماية من مخاطر متنوعة مثل الحروق، والمواد الكيميائية الخطرة، والكهرباء الساكنة، مما يجعلها ضرورية للعمل في البيئات الصناعية.
عملية تحويل مسار المعدة هي إجراء جراحي حديث يستخدم لمعالجة السمنة المفرطة. تشمل العملية إنشاء جيب صغير في المعدة وربط جزء من الأمعاء به، مما يؤدي إلى تقليل حجم المعدة وتحسين عمليات الهضم. تعد مميزات هذه العملية تقليل كميات الطعام المتناولة، وتحفيز فقدان الوزن، وتحسين مرض السكري. أسعار عملية تحويل مسار المعدة تتفاوت وتعتمد على الموقع الجغرافي والمرفق الطبي، ولكن عمومًا، تعتبر فعّالة وتقدم فوائد صحية كبيرة للأفراد الذين يعانون من السمنة المفرطة.
تتكون غلاية مراجل بخارية من تدفقنا الثلاثي ، بسبب لهب الاحتراق الجيد والدخان الذي يتم تداوله بعد أن تؤدي درجة الحرارة القصوى إلى توفير سطح تسخين كافٍ لكسب الرزق ؛ يتم نقل غازات دخان الدخان إلى درجة الحرارة المنخفضة دون التسبب في التآكل. وبالتالي ، يتم الحصول على كفاءة مرجل عالية.
Industrial safety shoes companies in egypt عبارة عن أحذية مقاومة للصدمات الداخلية مصنوعة من الجلد ومواد أخرى ، ومعظمها بأحذية إصبع القدم الفولاذية لمنع تحطيم أصابع القدم . يستخدم على نطاق واسع في جميع أنواع أماكن العمل الخارجية . بعض الاقتراحات الواردة هنا تساعدك على تحديد أحذية السلامة الحقيقية والأحذية.
Post a Comment